koji-vitamin-d3-izbrati

Koji vitamin D izabrati?

U mjesecu rujnu 2017. na svojoj sam internetskoj stranici objavio članak Sunce, moj prijatelj i u njemu je bilo govora i o vitaminu D3. članak je izazvao puno zanimanja i kasnije sam na tu temu (uporaba vitamina D3) dobio nekoliko pitanja preko e-pošte.

Povezao sam se s Ivanom Sočetom, autorom knjige MOĆ VITAMINA D (knjiga na hrvatskom jeziku: izdavač Sitis) koji mi je ljubazno poslao članak za objavu. U nastavku nalaziš uporabne i praktične savjete budeš li u dilemi koji vitamin D3 izabrati. I sam sam ih nekoliko isprobao da bi pronašao odgovor koji mi najbolje odgovara.


Polako, ali ustrajno, šire se informacije o važnosti vitamina D3, o tome da ga u hrani gotovo pa i nema, da ga možemo sami stvarati samo od travnja do rujna ako smo ispostavljeni neposrednoj sunčevoj svijetlosti s većim dijelom nezaštićene kože. Cijena koju plaćamo oni koji živimo na područjima daleko od ekvatora opskrba je vitaminom D u obliku dodataka prehrani ili lijekovima.

Ponuda proizvoda vitamina D je velika zato su kupci često u dilemi što odabrati. Normalno je da svaki proizvođač hvali svoj proizvod i kupci su takve samohvale kritični i nepovjerljivi.

Nudimo nekoliko kriterija za lakši odabir.

  1. Vitamin D3 ili D2
  2. Prirodni ili industrijski D3
  3. Tablete, kapsule, ulja, liposomski pripravki, kao sredstvo za prskanje
  4. D3 s dodacima ili bez
  5. Proizvođači vitamina D
  6. Cijena vitamina D

VITAMIN D3 ILI VITAMIN D2?

Struka je ujedinjena: ako imate mogućnost, odaberite vitamin D3 jer djeluje jače i duže vremena. Oblik D3 je onaj koji sami stvaramo kada su za to ispunjeni uvjeti. D2 je biljnog izvora. Skoro sva novija istraživanja, preporuke, upozorenja … odnose se na D3. Budete li odlučili za oblik D2, uzimajte ga u duplim količinama i provjeravajte njegovu količinu u krvi.

SAVJET: izaberite oblik D3, jer je u svim pogledima primjereniji.

PRIRODNI ILI INDUSTRIJSKI D3?

Životinje isto kao ljudi tvore D3 i pohranjuju ga u masnoćama. U proizvodnji vitamina D3 najčešće se upotrebljava mast masnih riba ili lanolin (masnoća u vuni ovaca), a u novije vrijeme i posebne vrste lišajeva.

Potrebno je uvažavati da je riblje ulje mnogo više proturječno iz ekoloških, etičnih i čak zdravstvenih razloga jer riblja ulja sadrže i puno štetnih tvari kao što su živa i drugi teški metali.

Istina je da striženje ovaca nije prirodno, ali u tom procesu životinja ne trpi niti u uzgajanju niti u striženju. Uporaba vitamina D3 u sadašnjim okolnostima nije suprotno osnovnim načelom veganstva: “Ne štetiti životinji ako stvarno nije potrebno”.

Dobrog istraživanja koje bi potvrdilo jednaku učinkovitost i postojanost D3 iz lišajeva za sada još nema.

SAVJET: uz uvažavanje svih čimbenika ima prednost D3 dobiven iz lanolina.

Industrijski D3 rezultat je kemijskih reakcija u farmaceutskim laboratorijima. U samom djelovanju D3 ne bi smjelo biti razlika, ali tu je potrebo uzeti u obzir i neke druge činjenice.. Ti proizvodi često sadrže štetne tvari kao što su metilparahidroksibenzoat i makrogolglicerol hidroksistearat. Metilparahidroksibenzoat može uzročiti alergijske reakcije (možda i zakasnjele), a makrogolglicerol hidroksistearat potencialni je razlog za probleme s želudcem i proljeva.

U Sloveniji se najviše prodaje Plivit D3. Godine 2001 je zavod za osiguranje platio 25.055 kutija, a 2016 čak 579.496 (vrijednost skoro 2 milijuna eura). U 15 godina uporaba tog proizvoda povećala se 23 puta, a uporaba konkurencijskog AD3 smanjila se za 7 puta i predstavlja samo 1,7 % uporabe Plivita D.

Zašto liječnici propisuju i preporučaju Plivit D? sigurno ne jer je to najbolji lijek na tržištu. Jedan od razloga je utjecaj farmaceutske industrije, a drugi činjenica da zdravstveno osiguranje krije troškove samo onih proizvoda koji su registrirani kao lijekovi.

Obzirom na cijenu proizvoda s D3 bilo bi puno više etično predložiti bolesnicima da sami plaćaju nekoliko eura mjesečno jer im osiguranje nudi puno slabiji proizvod.

ZAKLJUČAK: ako birate među industrijskim proizvodima, odaberite proizvod bez bilo kakvih umjetnih štetnih dodataka.

KONAČNI ZAKLJUČAK: izaberite prirodni oblik D3 iz lanolina jer je učinak provjeren istraživanjima.

TABLETE, KAPSULE, ULJA, LIPOSOMSKI PRIPRAVCI, SPREJEVI

Proizvodi u obliku tableta ili kapsula u kojima je čvrsta tvar (prašak), s vidika apsorpcije najslabiji su odabir jer je potrebno uz uzimanje ovog oblika potrebno istovremeno dodavati i dovoljno masnoća. Ulja su bolji odabir, ali moramo paziti da upotrebljavamo prirodna ulja. Ako proizvođač ne informira o kakvom se ulju radi, potrebno je odabrati proizvod koji ima na deklaraciji sve informacije. Važno je i kakvog je okusa ulje, trajanje uporabe, informacija o čuvanju u hladnjaku i slično.

Liposomsko unošenje vitamina D nije s nijednim istraživanjem potvrđeno i nema nikakve druge prednosti. Jedino je kod vitamina C potvrđeno da je unošenje vitamina C u većim količinama od jedanput u liposomima učinkovitije od uobičajenog oralnog unosa, ali ipak manje učinkovito od intravenoznog dodavanja.

Tvrdnje da je liposomski unos drugih vitamina i minerala (B12, D3, kalcij, magnezij…) ili drugih tvari (glutation) superiornije, nisu dokazane. Obzirom na današnje znanje posljedica su pretpostavki, mašte ili svjesne marketinške manipulacije.

Dodavanje vitamina D3 u obliku spreja način je oralnog unosa jer kroz vrlo razgranat sistem kapilara u usnoj sluznici (kod odrasle osobe površina iznosi iznimnih 250 kvadratnih centimetara), vitamin odmah dospijeva u krvožilni sistem. Ako je sadržaj spreja pravilno sastavljen, mikroskopske kapljice se pretvore i milijune djelića što garantira trenutačnu apsorpciju, neovisno od zdravlja probavnog sustava.

U svim dobrim sprejevima vitamin D već je „otopljen“ u prirodnom kvalitetnom ulju, a nekima su dodane i tvari za bolji okus. U nekom istraživanju je dokazano da imaju sprejevi Dlux za 30 % bržu apsorpciju od proizvoda priznatog proizvođača Solgar. Sprejevi su dokazano najbolji način uporabe s najboljom apsorpcijom.

SAVJET: odaberite proizvod koji garantira znanstveno dokazanu najbolju apsorpciju.

D3 S DODACIMA ILI BEZ?

Uporaba vitamina D3 je zamjena za pravilno sunčanje. Kao kod sunčanja, kada ostvarimo 10.000 i više jedinica D3, ne uzimamo nikakvih dodataka, tako i kod redovitom uzimanju D3 s dodacima prehrani u omjeru 15.000 IU nije potrebno dodavanje drugih vitamina ili minerala, probiotika ili drugih tvari.

Iznimka su bolesnici koji moraju zbog svoje bolesti paziti i na unos drugih tvari, tako na primjer bolesnicima s osteoporozom predlažemo uzimanje vitamina K2, kalcija, magnezija, vitamina B12. osobe kod kojih dolazi do skupljanja kalcija u mekim tkivima odnosno žilama (kalcinacija), morale bi se pobrinuti i za dodatni unos vitamina K2.

Ako uzimate vitamin D u terapeutskim količinama (redovito 15.000 do 100.000 i više jedinica dnevno), morate redovito pratiti brojne odazive tijela i pobrinuti se ravnotežu ostalih tvari.

SAVJET: ako uzimate uobičajene količine vitamina D3 i imate nivo vitamina D do 150ng/m, uz uzimanje vitamina D3 nije vam potrebno uzimati druge tvari, osim u primjeru specifičnih potreba (osteoporoza i slično).

DOBAVLJAČI VITAMINA D

Uporaba vitamina D raste i zato je sve više dobavljača proizvoda priznatih brendova, ali i anonimnih proizvođača. Posebno je treba obratiti pažnju kod kupovanja na internetu jer internetsku trgovinu može otvoriti bilo tko, prodaja se može vršiti iz drugih zemalja, na tržištu su prisutni krivotvoreni proizvodi i slično.

SAVJET: kupujte proizvode poznatih proizvođača i imaju provjerenu kakvoću (stručne nagrade, nagrade potrošača, certifikati…) i domaćih poduzeća jer su njihove referencije lako provjerljive.

CIJENA NA JEDINICU

Kod izbora dobro je pažljivo provjeriti cijenu. Vodimo računa o cijeni na količinu aktivne tvari. U uputama pročitajte za koliko dana je dostatan proizvod i koliko jedinica sadrži dnevna količina. Ako je u jednom proizvodu na primjer 100.000 jedinica (100 dana po 1.000 jedinica), a u drugom 200.00 jedinica , a oba imaju cijenu 10 eura, jasno je da je drugi proizvod dva puta jeftiniji odnosno prvi dva puta skuplji. Oba proizvoda sadrže istu količinu aktivne tvari i imaju istu cijenu, ali: onaj koji omogućava bolju apsorpciju je istinski „jeftiniji“.

Kod internetskih i kataloških kupnji moramo biti pozorni i na troškove slanja. Ako je na primjer proizvod jeftiniji na jedan euro, a troškovi slana viši za tri eure, taj je proizvod skuplji za dva eura.

SAVJET: kod cijene budite pažljivi na količini aktivne tvari i sve ostale troškove.

Podjeli dalje ...

Srodne objave